Hindu geleneğinde “ çileci” ( asketik ) yaşamı benimseyen bir nevi dervişlerdir. Sadular normal ailesi olan ve toplum için elinden gelen her şeyi yaptığına inanan, ancak sahip oldukları her şeyden vaz geçerek ruhsal gerçekliğe ulaşmaya çalışan kişilerdir. Benliklerini aşabilmek çeşitli yollar kullanarak,inanılmaz acılara katlanıp bütün Hindistanı dolaşırlar. Çok az yerler, dikenli yataklarda yatarlar, bir kısmı çok zor ve acı veren pozisyonlarda günlerce,aylarca duruşunu hiç bozmadan yaşarlar. Bekarlık yemini ederler. Cinselliklerini köreltmek için cinsel organlarına büyük ağırlıklar takıp kendilerini acılar içerisinde iğdiş etmeye çalışırlar.
Sadular Vişnu ( Vaişnavitler) veya Şiva ( Şaivist) gibi bir tanrıya veya doğrudan Brahman’a ( mutlak gerçeklik) adanmış olabilirler.İnsanların kendilerine verdikleri yiyecek, içecekle yaşamlarını sürdürürler. Sadaka, almazlar. Ancak çok samimi olduğuna inandıkları yardımları alırlar.
Ancak pek çok turistik yerde görünüş olarak Sadulara benzeyen insanlar dilencilik yapıp,para karşılığı fotoğraflarını çektirmekte, gerçek ve sahte Saduyu ilk bakışta anlayabilmek zor olmaktadır.
Sadular manastırlarda,terk edilmiş binalarda veya mağaralarda yaşamayı tercih ederler. Kıyafetleri ve aksesuarları mensup oldukları mezhebi de tanımlar. Örneğin Şaivit Sadular Şiva’nın üç çatallı mızrağını taşırlar. Şaivist Sadular dışında ki Sadular haşhaş ve esrar kullanmazlar.
Sadular Hint toplumunda saygı gören bir kesimdir.
2 Yorum