BÖLGEGEZİPİGME KÖYÜ VE İLK OKULU-YEREL DOKTORUGANDAÜLKE

PİGME KÖYÜ VE İLK OKULU-YEREL DOKTOR-YETİMHANE ZİYARETİ

Günün diğer programı bir pigme ( Batwa) yerleşkesini ziyaret etmek. Pigmeler Virunga ormanlarında yaşamlarını sürdürürken,orman alanlarının gittikçe azalması nedeniyle yiyeceklerini gorillerde tüketmeye başlamış.

Bu durum zaman,zaman çatışmalarına ve gorillerin ölümlerine neden olmaya başlamış. Bunun üzerine devlet onları ormandan çıkartıp bazı bölgelere yerleştirmiş. Yıllar boyu hep ormanda yaşayan Pigmeler,ormanın dışındaki hayata uzun süre uyum sağlayamamışlar. Şimdilerde inşaatlarda çalışarak ve turistlerin yaptığı köy ziyaretlerinde sergiledikleri dansları ve ritüelleri karşılığında aldıkları bahşişler ve satmaya çalıştıkları el yapımı hatıralık eşyalarla geçinmeye çalışıyorlar.

Köyün içerisinden Bwindi civarında yapacağımız bu ve diğer ziyaretlerimiz için biz genç bir kız rehber olarak yardım etti. Köyden 20 dakikalık bir yürüyüşün sonucunda Pigmelerin barındığı bölgeye geldik. Önce hoş geldin dansı yaptılar,ardından yaşam alanlarını gösterdiler. Ormandayken nasıl yaşadıklarını,uyuduklarını ve avlandıklarını canlandırdılar. Son olarak da tahtaları birbirine sürterek ateş yakma ve güle güle dansıyla bizi uğurladılar.

 

 

Dönüş yolumuzda yerel bir doktoru ziyaret ettik. Sazdan kulübesinin içerisinde şifalı olduğuna inandığı otlarla nasıl ilaç yaptığını ve bunların hangi hastalıklara iyi geldiklerini anlattı,uyguladı. Birlikte seyahat ettiğimiz iki gerçek Doktor arkadaşım, bu gösterinin sonunda kendilerini tanıtınca köyün doktoru çok mutlu oldu. Birlikte ilaç yapıp,fotoğraflar çekip vedalaştık.

 

 

Son durağımız bir yetimhane ve yetimhanenin ilk okuluydu. Afrikanın bir çok ülkesinde,bir çok şehir ve köylerde yetimhaneler var. Aids, savaş,yokluk gibi nedenlerle ailesini kaybetmiş pek çok çocuk ile çok olduğu için ailede bakılamayıp terk edilen  çocuklar bu yetimhanelerde barındırılıyor, gönüllü kişilerce bakılmaya ve eğitim verilmeye çalışılıyor.

Biz Türkiyeden yola çıkmadan önce bu ziyareti planlamış ve çocuklara bir şeyler almıştık. Ancak oraya gittiğimizde yemek, barınma,eğitim ve sağlık gibi çözülmesi gereken çok daha ciddi sorunları ile karşılaştık

 

 

Çocukların hepsi ilgi ve şefkat beklentisiyle yaklaşıyorlar, şımarıklıkları,arsızlıkları hiç yok. Sadece gözünüzün için bakıp,dokunmaya çalışıyorlar. Ne üstleri,başları doğru dürüst,ne de plastik top ve boya kutusu kapakları dışında oyuncakları var. Ne götürseniz seviniyorlar. Sabun,kalem,boya kalemi,defter ve biraz giysi götürmek çok yararlı oluyor. Şeker ,bisküvit, oyuncak vs. gibi şeyleri ise daha az götürmek lazım.

Mutfak diye kullandıkları yer,etrafı tuğlalarla çevrili,çatısı tahtalarla kaplanmış,delik deşik bir  oda. Yemek tencereleri topraktan yapılmış,yemekleri ,yerde yaktıkları ateşin üzerinde pişiriyorlar ve çocuklara paylaştırıyorlar. Genellikle yemeklik muz haşlanıp,püre haline getiriliyor,ya da manyok bitkisinden yapılan yemekler yediriliyor. Tuvaletler, arazide bir yerin dört tarafı çevrilmiş,etrafına da çuval bezi gerilerek oluşturulmuş barakalar halinde.

Yatakhaneler ancak 2 ranza sığacak büyüklükte, çocukların eşyaları yerde üst,üste konmuş küçük demir valizlerin içerisinde. Okulun sınıfları da yaklaşık 10-15 m2 büyüklüğünde, delikli tuğladan yapılmış,üzerinde sıvası bile olmayan,zemini toprak ve pencereleri olmayan odalar.

 

 

İlk okula geldiğimizde çocukların bizler için hazırladığı dans gösterisini izlemek üzere tahta banklara oturduk. 2 ile 14 yaş arası bir sürü çocuk vardı. 5-6 yaşlarında bir oğlan çocuğu küçük,davula benzeyen bir aleti çalıyor, diğer çocuklarda ayaklarını yere vura vura,arada bir de şarkı söyleyerek dans ediyorlardı. Bir kaç değişik dans gösterdiler,sonuncusu gorillerle ilgiliydi,kafalarına goril maskeleri takarak yaptıkları dansla gösteriyi bitirdiler. Gördüklerimiz bizleri hüzünlendirmişti.

 

 

Bwindi Ulusal Parkında bir çok Lodge var, biz bunlardan Bakiga Lodge da kaldık, konforlu olmamakla birlikte,temiz ,sıcak suyu ve iyi servisi olan bir tesisti.

Uganda nın resmi tarihini öğrenmek için tıklayınız.

Mgahinga Ulusal Gezi parkı gezimiz için tıklayınız.

Mgahing-Bwindi Ulusal Park Yolu gezimiz için tıklayınız.

Bwindi Ulusal Parkı Goril ziyareti için tıklayınız.

Pigme Köyü ve İlk Okulu, Yerel Doktor ve Yetimhane ziyareti için tıklayınız.

Queen Elizabeth Ulusal Parkı ve Kazinga ziyaretimiz için tıklayınız.

Kibala Forest Ulusal Parkı ve Chimpanzee Trekking gezimiz için tıklayınız.

Kampala Entebbe ve İdi Amin yazımız için tıklayınız.

Dian Fossey yazımız için tıklayınız.

 

 

 

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu