ETİYOPYAETİYOPYAGEZİÜLKEULUSAL PARKLAR

AWASHA ULUSAL PARKI

Alawa köyünden çıktıktan yaklaşık 3 saat sonra Shashamane kasabasına geldik. bu kasaba Rasta dinine inananların ( Rastafaryanların) dini merkezlerinin olduğu yerdi. Yüksek duvarlarla çevrili bu ibadet merkezini ziyaret etmeden sadece dışarıdan bakmakla yetinerek yolumuza devam ettik. Rastafaryanlar yazısı için tıklayınız

Bu görsel boş bir alt niteliğe sahip; dosya adı DSC09406.jpg
ZİWAY GÖLÜ

Öğlen saatlerinde Ziway gölünün kenarındaki Haile otelinde yemek için mola verdik. Güneşli, güzel bir havada bahçede oturmak keyifli gelmişti. Siparişlerimizi verince Rehberimizin de önerisiyle gölün kıyısına yürüdüm. Gördüklerim beni heyecanlandırmıştı.

Bu görsel boş bir alt niteliğe sahip; dosya adı DSC09331-3.jpg
PELİKANLAR

Envai çeşit su kuşunun yanısıra, beyaz kafalı balıkçı kartalı, sarı dokumacı kuşları, rengarenk yalıçapkınları, alacalı yalı çapkını, pelikanlar ve adını bilmediğim bir sürü kuş çok yakınımda uçuşuyor, yüzüyorlardı.

Bu görsel boş bir alt niteliğe sahip; dosya adı DSC09476.jpg
BEYAZ KAFALI BALIKÇI KARTALI
Bu görsel boş bir alt niteliğe sahip; dosya adı DSC09375-2.jpg
İBİS KUŞLARI
Bu görsel boş bir alt niteliğe sahip; dosya adı DSC09483.jpg
SİYAH BEYAZ YALI ÇAPKINI
Bu görsel boş bir alt niteliğe sahip; dosya adı DSC09524-2.jpg
RENKLİ YALI ÇAPKINI

Geriye dönüp fotoğraf makinamı aldım. Sınırlı zamanda olabildiği kadar çok kuşu fotoğraflamaya çalıştım. İçin, için o günü ve geceyi bu gölün kenarında geçirmediğime hayıflandım.

Bu görsel boş bir alt niteliğe sahip; dosya adı DSC09505.jpg
DÖŞEMECİ KUŞU YUVASINI ÖRÜYOR

Varmak istediğimiz Awasha milli parkına öğleden sonra gelmiştik. Tahtadan yapılmış büyük kapının sağında ve solunda nöbetçi kulübeleri vardı.

Bu görsel boş bir alt niteliğe sahip; dosya adı DSC9121.jpg
AWASH ULUSAL PARKI GİRİŞİ

Lodge’un etrafı da tel çitlerle çevriliydi. Parkın girişinde, sağ tarafta taşmış Omo nehri akıl almaz ve Afrikayla bağdaştırılamaz bir coşkuyla akmaktaydı.

Bu görsel boş bir alt niteliğe sahip; dosya adı DSC9138.jpg
AWASH ŞELALESİ VE NEHRİ

Şelalenin şiddetinden oluşan su serpintisi sis bulutu gibi yayılıyordu. Toprak renkli büyük ve çılgın bu şelale coştukça coşuyordu. Çok etkileyiciydi. Bu şiddette bir taşkın ve ondan doğan bu şelale yılda bir defa oluyormuş ve 3-4 gün sürüp sonlanıyormuş. Biz de tam bu zamanlara denk gelmişiz.

Bu görsel boş bir alt niteliğe sahip; dosya adı DSC9101-1.jpg
AWASH ŞELALESİ

Manzaraya hakim bir masada oturup bir süre suyun dehşet verici akışını izledikten sonra eşyalarımızı bize gösterilen odalara bırakıp kendimizi tekrar doğaya attık. Görmeyi umduğumuz timsahlardan birisi karşı sahilde ağaçların altına çekilmiş kıpırdamadan duruyordu. Belli ki o da suyun bu vahşi debisinin geçmesini bekliyordu.

Bu görsel boş bir alt niteliğe sahip; dosya adı DSC09860-3.jpg
AWASHA TİMSAHLARI

Akşam üzeri lodge’un ayarladığı bir kamyonetle milli parkın içerisine hayvan izlemeye çıktık. Şöförümüz aynı zamanda rehberimizdi. Daha 10 dk yol almıştık ki durdu. Yeri işaret ediyordu. Renk körlüğüm gösterdiği kuşu görmemi geciktirmişti. Dikkatlice baktığımda yerde taşların arasında duran kocaman gagalı, kendisi de büyük kuşu görmüştüm. Adının Horn Bill olduğunu sonradan kuş kitaplarıma bakarak öğrendiğim bu kuşu izlemeye başladım.

Bu görsel boş bir alt niteliğe sahip; dosya adı DSC09748-1.jpg
HORN BILL

O da beni fark etmişti, uçmuyordu ama zıplayarak uzaklaşıyor, diğer yandan da böcek, kelebek avlamaya devam ediyordu. Arkadaşlarımı bekletmemek için takibi bırakıp, kamyonete geri döndüm, geziye devam ettik. Çok ilerleyemeden yolun kenarından çalılıklara doğru kaçan Tepeli Beç Tavukları sürüsüne rastladık.

Bu görsel boş bir alt niteliğe sahip; dosya adı DSC09781-2.jpg
BEÇ TAVUKLARI

Fotoğraf makinasını doğrultana kadar uzaklaşmışlardı. Yeniden karşılaşma ihtimalimiz olduğunu düşünüp oyalanmadık.

Bu görsel boş bir alt niteliğe sahip; dosya adı DSC09785.jpg
ARI KUŞU

İlerledikçe Antilop, domuz, tavşan, arı kuşu, bu bölgenin endemik türü olan minik antilop “dikdik” dahil bir çok kuş ve hayvana rastladık.

Bu görsel boş bir alt niteliğe sahip; dosya adı DSC09805.jpg
DİK-DİK ANTİLOBU

Etiyopyada yaban hayatı ne yazık ki hayvancılık geliştikçe neredeyse yok olma noktasına gelmiş. İnek ve keçi nüfusunu doyuracak kadar otlak olmayınca köylüler tüm hayvanlarını milli parklara sokup yaban hayvanlarının beslenme alanlarının azalmasına neden olmuşlar. Köylüler ayrıca kendi hayvanlarına saldıran avcı yaban hayvanlarını da avlayıp, sayılarını yok olma noktasına getirmişler. Tabi ki yaban hayatına en ağır darbeyi bu durumdan çok, kıtlık ve kuraklık vurmuş. Hem doğa , hem de insanlar doğayı ve doğada yaşayan hayvanları çaresizce ve hoyratça yok etmişler. Bir çok yabani hayvan bu dönemde Kenyaya göç etmiş.

Bu görsel boş bir alt niteliğe sahip; dosya adı DSC08969-1024x683.jpg
GELADA MAYMUNLARI

Simien dağlarında kalan Gelada Maymunları kolonileri ve çok az sayıda bulunan Etiyopya kurtları dışında hayvan gözlemi yapılmaya değer bir milli park veya rezerv Etiyopyada kalmamış. Yaban hayatını gözlemlemek amacıyla Afrikaya gidecek gezginlerin tercihi Etiyopyadan çok, Uganda, Namibya, Tanzanya, Botswana gibi ülkeler olmalı.

Bu görsel boş bir alt niteliğe sahip; dosya adı bale-mountain-national-park-1024x768.jpg
ETİYOPYA KURTLARI

Milli park gezimiz hava kararmaya yakın kamyonetin bataklığa saplanıp kalmasıyla sona ermişti. Kampı arayıp yardım isteyinceye kadar gece çökmüştü. Bizim için değişik bir durumdu. İsteyerek yapmayacağımız bir şeyi zorunlu olarak yapıyor ve milli parkın içinde geceliyorduk. Neyse ki çok beklemeden diğer araba yardıma geldi ve kamyoneti saplandığı yerden çıkarttı. Lodge’a yorgun döndük.

Başlangıçta yaptığımız gezi planında buradan Harar şehrini ziyaret etmeye gidecektik. Harar Adisababa’ya 500 km uzaklıkta İslamiyetin dördüncü büyük ve kutsal şehri sayılan, 100 civarında camisi, 100 civarında türbesi ve 5 kapısı bulunan, 2006 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesine alınmış Etiyopyanın önemli tarihi şehirlerinden biriydi. Ayrıca geceleri şehrin dış mahallelerinde Sırtlan besleyen, cesareti olanlara da besleten adamı da merak etmiştik. Etiyopya ve İslamiyet yazısı için tıklayınız

Ancak Omo vadisi ziyaretimizden az önce aynı tarihte Addis Ababa da “Mescel” festivali olacağı, davetiye bulunursa rotayı o tarafa çevirmenin daha doğru olacağını konuşmuştuk. Bu festival yılda bir kez yapılıyor ve Kıpti Kilisesine bağlı tüm Ortodoks camiası bu festivale katılıp, 2012 yılına girilmesini kutluyorlardı.

Etiyopya takvimi bizim kullandığımız takvimden 7 yıl 6 ay geriden geliyor ve yıl 12 değil 13 aydan oluşuyor. Bu nedenle Harar ziyaretini ikinci seyahate bırakıp, yönümüzü Addis Ababaya çevirdik.

Planda yaptığımız bu değişiklik bizim Addis’te fazladan iki gün kalmamıza neden olacaktı. Bu günlerin ilkinde Mescel Festivaline, ikincisinde ise Portekiz köprüsü ve Debre Libanos manastırını ziyaret edecektik.

Awasha ile Addis Ababa arası yaklaşık 200 km ,yol asfalt. Yol boyu gördüğümüz bir çok şey ilgimizi çekiyor. Taşları renkli boyalı ve tamamı demir parmaklıklar içerisindeki mezarlar, tarlaları ve yamaçları kaplamış sarı çiçekler, yolun sağında, solunda satılan çalı kümeleri, çuvallarda satılan kömürler, bambuların ince şerit haline getirip onları örerek yapılmış bahçe çitleri ve bunlar gibi irili, ufaklı bir çok şey.

Bu görsel boş bir alt niteliğe sahip; dosya adı DSC09874-1.jpg
RENKLİ BOYAMALARI VE DUVAR RESİMLİ MEZARLIKLAR
Bu görsel boş bir alt niteliğe sahip; dosya adı DSC9010.jpg
BAMBU BAHÇE ÇİTLERİ

Ama en çok kümelenmiş uzun çalılar ve çiçekler dikkat çekiciydi. İnsanların tamamının paralarını ilk harcayacakları şeyin yemek olacağını sanırken, çiçek satılıyor olması değişik gelmişti. Ancak bu çiçeğin Mescel çiçeği olduğunu, inanç dünyalarında önemli bir yeri olduğunu, yağmur mevsiminin bittiğinde tüm doğayı kapladığını, ümidi sembolize ettiğini , çiçeğin yerel adının ” Ady Ababa” olduğunu sonradan öğrendim.

Bu görsel boş bir alt niteliğe sahip; dosya adı 00000166_3.jpg
MESCEL ÇİÇEKLERİ
Etiyopya gezileriniz için WISDOM turu tercih edebilirsiniz.https://wisdomethiopiatours.com/

ADDİS ABABA’DAN TURMİ’YE ETİYOPYA yazısı için tıklayınız

ARBA MİNCH-ABAYA-CHAMO GÖLLERİ KANAL GEZİSİ yazısı için tıklayınız

DORZE KABİLESİ yazısı için tıklayınız.

JİNKA-KEY AFER PAZARI yazısı için tıklayınız.

JİNKA yazısı için tıklayınız.

ARİ KABİLESİ KÖYÜ yazısı için tıklayınız.

DİMEKA PAZARI yazısı için tıklayınız.

TURMİ-OMO VADİSİNİN TAM ORTASI yazısı için tıklayınız.

KARA/KARO KABİLESİ yazısı için tıklayınız.

HAMAR/HAMER KABİLESİ KÖYÜNDE yazısı için tıklayınız.

DASSANECH KABİLESİ yazısı için tıklayınız.

ÖKÜZDEN ATLAMA-HAMAR EVLİLİK TÖRENİ yazısı için tıklayınız.

KONSO KABİLESİ-WAAQAA yazısı için tıklayınız.

ALAWA KÖYÜ yazısı için tıklayınız.

AWASHA ULUSAL PARKI yazısı için tıklayınız.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu