ETİYOPYAGEZİKABİLELERÜLKE

DASSANECH KABİLESİ

Ertesi günün ilk ziyaret edeceğimiz kabile Dassanech ( Dasaneş’ler) . Turmi kasabasının meydanından sağa doğru giden bir yola sapıyoruz. Bu yol Kenya sınırına gidiyor. Yol ,ipten yapılmış bariyerle kapatılmış, ipin başında bir adam bekliyor. Rehberimiz arabadan iniyor, konuşuyorlar, daha sonra adam ipi indiriyor ve biz geçiyoruz. Yolun sağı, solu termit kuleleriyle dolu. Savana bitki örtüsünün arasında bu kuleler çok değişik gözüküyor. Zaman, zaman durup fotoğraf çekiyoruz. Bir ara çok heybetli bir termit kulesi görüp tekrar durduk. Termit yazısı için tıklayınız.

Bu görsel boş bir alt niteliğe sahip; dosya adı DSC00867-1024x683.jpg
TERMİT KULELERİ

Fotoğraf çekimi yaparken nereden geldiğini göremediğimiz genç ve çocuk bir kaç Hamar etrafımızı sardı. Onlarlada fotoğraf çektik, para istediler. Rehberimiz bir miktar para vermesine rağmen iki tanesi arabanın önüne geçti ve daha fazla para istediğini anlatmaya çalıştı. Bir süre bu konuyu çözmeye uğraşıp pazarlık yaptıktan sonra yola devam edebildik.

Bu görsel boş bir alt niteliğe sahip; dosya adı DSC8579-1024x683.jpg
DASSANECH KABİLESİNİN ÇOBAN ÇOCUKLAR

Yaklaşık bir saat daha gittikten sonra sınır kasabasına vardık. Derme,çatma bir binada pasaportlarımızı gösterip, izinlerimizi aldıktan sonra Omo nehrini geçmek üzere içleri oyulmuş ağaçlara bindik. Genç çocuklar uzun sopalarla yönettikleri kanoları kısa sürede karşı kıyıya yanaştırmışlardı.

Bu görsel boş bir alt niteliğe sahip; dosya adı DSC8585-1024x683.jpg
OMO VADİSİ VE KANOLAR

İndik, yamacı tırmandık, bizi bekleyen yerel rehberlerle birlikte Dasaneşlerin köyüne doğru yürümeye başladık. Dasaneşler Etiyopya ve Kenyada yaşayan yaklaşık 50.000 kişilik bir kabile. Aynı zamanda bölgenin hem en yoksul kabilesi. Hem de çocuklarını en çok okutan kabilesi. Her iki yakada yaşayan kabileler, Omo nehri kıyılarına köylerini kurmuşlar, süpürge darısı, mısır başta olmak üzere tarımla ve Omo nehrinden avladıkları balık ve timsahlarla besin ihtiyaçlarını karşılar hale gelmişler. Tarımı daha çok Omo nehrinin taşkınlarının çekildiği zamanda ortaya çıkan alüvyonlu topraklarda yapmışlar.

Bu görsel boş bir alt niteliğe sahip; dosya adı DSC8696-1024x683.jpg
DASSANECH KÖYÜ

Bu ziyareti yaptığımız gün hava çok sıcaktı. Kafamızdaki şapka veya bandanalara rağmen kendimizi kötü hissetmiştik. Köyün içerisinde gölgesine sığınacak tek ağaç yoktu. Ayrıca tüm çocuklar çıplak, tüm kadınlar ve erkekler de yarı çıplak geziyorlardı.

Bu görsel boş bir alt niteliğe sahip; dosya adı DSC8648-1024x683.jpg
DASSANECH ÇOCUKLARI

Evleri çalılardan yapılmış, bir insanın içerisinde ayakta duramayacağı kadar basık, içerisinde ateş yakılamayacak kadar küçük, zemini toprağın üzerine serilmiş otlardan, üzeri ise çinko plakalarla kaplı, sadece yatmaya yarayan basit kulübelerdi. O sıcakta içeride durulması bana imkansız gelmişti. Ancak içlerine baktığım birkaç kulübenin içerisinde uyuyanlar vardı.

Bu görsel boş bir alt niteliğe sahip; dosya adı DSC00618-1024x683.jpg
EVLER

Köyün içerisini tamamen gezip , fotoğrafladıktan sonra, ayrı bir alanda yerel ürünleri sattıkları tezgahlara ziyaret ettik. Yere serdikleri örtülerin üzerine yaydıkları boncuktan yapılmış takıları, oturakları, halhal çanlarını, tarakları , timsah dişi kolyeleri izledik. Bir kaç hatıra eşyası aldık ve köyün meydanına doğru ilerledik. Bu kabilenin erkekleri ve kızları sünnet oluyor. Kadınlar saçlarını bekarsa öne doğru, evliyse sağa, sola, tek çocukluysa arkaya doğru tek örgü, daha çoksa ,çocuk sayısı kadar örgü oluyor. Bi kadınla karşılaştığınızda saçlarına bakıp, onunla ilgili pek çok şeyi hiç sormadan öğrenebiliyorsunuz.

Bu görsel boş bir alt niteliğe sahip; dosya adı DSC8628-1024x683.jpg
DASSANECH KADINLARI

Meydana geldiğimizde köyün genç kızları yerel danslarını yapmak üzere toplanmışlardı. Hareketleriyle, peştemallerinin renkleriyle, elbiselerine taktıkları gazoz kapaklarının sesleriyle izlemesi keyifli bir dans gösterisi yaptılar. Ziyaretimiz bitmişti, tekrar kanolara döndük. Dassanech kabilesi yazısı için tıklayınız.

Bu görsel boş bir alt niteliğe sahip; dosya adı DSC8689-1024x683.jpg
KÖYÜN DANSI
Etiyopya gezileriniz için WISDOM turu tercih edebilirsiniz.https://wisdomethiopiatours.com/

ADDİS ABABA’DAN TURMİ’YE ETİYOPYA yazısı için tıklayınız

ARBA MİNCH-ABAYA-CHAMO GÖLLERİ KANAL GEZİSİ yazısı için tıklayınız

DORZE KABİLESİ yazısı için tıklayınız.

JİNKA-KEY AFER PAZARI yazısı için tıklayınız.

JİNKA yazısı için tıklayınız.

ARİ KABİLESİ KÖYÜ yazısı için tıklayınız.

DİMEKA PAZARI yazısı için tıklayınız.

TURMİ-OMO VADİSİNİN TAM ORTASI yazısı için tıklayınız.

KARA/KARO KABİLESİ yazısı için tıklayınız.

HAMAR/HAMER KABİLESİ KÖYÜNDE yazısı için tıklayınız.

DASSANECH KABİLESİ yazısı için tıklayınız.

ÖKÜZDEN ATLAMA-HAMAR EVLİLİK TÖRENİ yazısı için tıklayınız.

KONSO KABİLESİ-WAAQAA yazısı için tıklayınız.

ALAWA KÖYÜ yazısı için tıklayınız.

AWASHA ULUSAL PARKI yazısı için tıklayınız.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu