NEPAL/KATHMANDUSANATTHANGKA

THANGKA

Thangka

Thangka, pamuk veya ipek üzerine boyanmış Tibet Budist parşömen sanat eserleri olarak biliniyor. Bu dini resimlerin geçmişi milattan önce onuncu yüzyıla kadar dayanıyor ve genellikle Budist tanrıları, tanrılardan sahneleri veya mandalalarını tasvir ediyorlar.

Mandala

Mandala Sanskritçe bir kelimedir. Manda (Enerji – öz), La (kap) anlamına geliyor. Kısacası Mandala enerjiyi tutan kap diye tanımlanıyor.

Budistlere göre mistik mandala, kişilere evrenin kutsallığını ve bu kutsallık içinde kendi potansiyellerini keşfetme fırsatı sunuyor. Bu yönüyle mistik mandala, insanı gereksiz yüklerinden kurtarıp evrenin sonsuzluğuna taşır ve kendi hakikatini bu sonsuzluk içinde keşfetmeye çağırır. Tüm duygu ve düşüncelerin mistik mandala çalışması sırasında tutulduğuna inanan Budistler, bu arınmanın gerçekleştiği oranda kişide yaratıcı enerjinin açığa çıkacağını düşünür.

Mandala sanatındaki esas amaç, kişinin konsantrasyonunu mandala çizimi ve boyaması aşamasında tamamen bu işe vermesi, böylece ruh dinginliğine ulaşmasıdır. Mandala desenleri belirli bir sıra düzeni içinde adım adım boyanırken kişi, dış dünyanın karmaşasından uzaklaşarak tüm enerjisini belirli bir nokta üzerinde yoğunlaştırır. Mandalanın çok küçük ve zengin desenleri, boyama işlemi sırasında kişiye evrenin sonsuzluğunu düşündürür ve zihninde yer eden pek çok meselenin bu sonsuzluk içinde eriyip kaybolmasını sağlayan mandala, bu yolla meditatif bir etkide bulunur.

Mandala çizmek için yetenek gerekmezken, boyamak için sanırım biraz yetenek gerekmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu