GEZİQUEEN ELIZABETH ULUSAL PARKIUGANDA

QUEEN ELIZABETH ULUSAL PARKI-KAZİNGA KANALI

Sabah erkenden Queen Elizabeth Ulusal Parkına doğru yola çıktık. Yaklaşık 2,5 saat süren bir yolculuktan sonra Parkın girişine varmıştık.

Rehberimiz giriş işlemlerini tamamladıktan sonra, parkın içerisinde yol almaya başladık. Gözümüze ilk ve daha sonra da en sık çarpanlar Antiloplar ve yine bir Antilop cinsi olan ancak daha çok Uganda da rastlanan Kobuslar oldu. Parkın içerilerine doğru ilerledikçe pek çok kuş,yabani manda ve domuz sürüleri gördük. Afrika Balık Kartalları da çok sık rastladığımız hayvanlardandı. Beyaz kafası,siyah tüylü vücuduyla hemen fark edilen bu yırtıcılar duruşlarıyla saygıyı hak ediyor.

 

Rehberimiz sürekli arslanları arıyor. Bu parkta yaşayan Arslanlar dinlenmek istediklerinde ağaçlara tırmanıyor ve orada uyukluyorlar. Biz de o anı yakalamaya çalışıyoruz. Ancak şansımıza ağaçta değil,çalıların arasında çıkıyor karşımıza arslanlar. Uzunca bir süre izliyoruz,onlar etrafta kimse  yokmuş gibi rahatlar.

Uzunca bir süre onların yaşamlarını gözlemledikten sonra,yavaş,yavaş  ilerliyoruz. Karşımıza Tepeli Beç tavukları sürüsü çıkıyor. Manda sürüleriyle birlikte yaşayan,onların üzerlerindeki kene ve diğer böceklerle beslenen Buphagusları manda sürülerini izlerken fark ediyoruz.

 

Tobi Antilobu ( Damaliscus) 

 

Buphagus

 

QUEEN ELİZABETH ULUSAL  PARKI

 

Park 1952 yılında Kazinga Ulusal Parkı olarak kuruldu.İki yıl sonra ülkeyi ziyarete gelen Kraliçe II.Elizabeth’in anısına ismi Queen Elizabeth National Park olarak değiştirildi ve halen bu adla tanınmaktadır. Park 1.978 km2 büyüklüğünde ,Ugandanın en büyük Ulusal Parklarından biridir.

 

İzlediklerimizden aldığımız keyifle o gece kalacağımız,Kazinga kanalının ağzındaki Mweya Safari Lodge’a varıyoruz. Eşyalarımızı bırakıp,hiç oyalanmadan Kazinga Kanalı turumuzu yapmak üzere daha önceden ayarladığımız tekneye doğru yol alıyoruz.

 

 

Biz kazinga kanalını gezmek için kendimize tekne kiralamıştık. Turla gezen ziyaretçiler kalabalık gruplar halinde teknelere biniyorlar,o koşullarda fotoğraf çekmek veya bir hayvanı uzun uzun izlemek istediğinizde mümkün olamıyor. O nedenle gruplarla değil, sadece kendinize tekne tutmanızı tavsiye ediyorum.

Kazinga kanalı Edward ve George göllerini birbirine bağlayan doğal bir kanal. Uzunluğu yaklaşık 35 km kadar. Tekneler bunun kısa bir bölümünde ziyaretçileri gezdiriyorlar. Bu gezdirilen kısmında bile yüzlerce kuş türü,su aygırları, timsahlar, mandalar, filler, domuzlar, antiloplar ve başka bir çok hayvan’a rastlıyorsunuz.

Kazinga kanalı , Doğuda George Gölü, Batıda Edward olmak üzere iki Göl’ü birbirine bağlayan 32 km uzunluğunda geniş bir doğal kanaldır.

Bu kanal, Queen Elizabeth Ulusal Parkının en önemli özelliklerinden birisidir.  (Uganda’daki en iyi vahşi yaşam parkı olan ve 1,978 km²’lik bir arazi alanını kapsayan). Kanal, Queen Elizabeth Ulusal Parkı içindeki en önemli vahşi yaşam ortamının  muhteşem manzarasına sahiptir.

Bu kanalın kıyıları tüm yıl boyunca sürüngenlere ek olarak çok sayıda vahşi hayvan, kuşlar, tüm dünyadaki en büyük su aygırlarından birisini ve aynı zamanda bol Nil timsahları barındırır . Bu hayvanlar, kanalda yapılacak bir tekne yolculuğunda veya en çok olarakta  Edward Gölü’nün girişinde görülebilir. Kazinga Kanalı’ndaki Tekne Turu, kısa sürmesine rağmen son derece tatminkar ve Uganda’nın en iyi ve en sevilen gezileri arasındadır.

 

 

Tekne turu genellikle 15: 00-17: 00 saatleri arasında yapılıyor. Ancak talep halinde 11:00 ve 13:00 saatleri arasında da gezi organize ediliyor. Rezervasyon Mweya safari lodge’da yapılıyor

Kazinga Kanalı, Kasenyi ovaları ve Kuzey Kazinga gibi bölümlerden oluşmaktadır. Bu kanalın ovalarında vahşi yaşamı izleme yolculuğuna çıkarak, Kuzey Kazinga’da otlak ve çalılıkların içinde yaşayan diğer vahşi hayvanların yanı sıra bufalolar, filler gibi hayvanların da çok el değmemiş doğal ortamlarında vahşi yaşamlarını görmek mümkün oluyor..

 

Mweya aslanları gözlemlemek için uygun bir bölge, Uganda Kobs’u ise Kasenyi ovaları ve Kasese yolu üzerinde izlenebiliyor. Beraberinizdeki rehberinizin deneyimli olması bu parkta daha çok çeşitli vahşi hayvanı, keyifle izleyebilmenizi sağlayacaktır.

 

 

Queen Elizabeth National Park’ı içerisinde 600 e yakın kuş,95 civarında memeli türü bulunduran Ugandanın en büyük Ulusal Parklarından biridir.

 

 

Kazinga Kanalı’nın doğu tarafında, Lake George ,( 2.4 metre ve 250 kilometre kare genişliğe sahip ) küçük bir göldür. Bu göl, bu gölün hemen kuzeyinde muhteşem Rwenzori Dağları’ndan akan dereler tarafından beslenir. Gorge Gölü’nün çıkışı, bu Kazinga Kanalı’ndan akmaktadır ve batıya, 2 000 km²’lik toplam alanı kapsayan, bitişikteki Edward Gölü’ne (Uganda’daki ana tatlı su gölleri arasında) akmaktadır.Bu büyük su rezervleri ve onları birleştiren kanal,pek çok su kuşunun, üreme ve yaşam alanı olma özelliğine sahiptir.

 

Fotoğrafçılara ve doğal yaşamı sevenlere burada iki gün geçirmelerini,acele etmeden gezmelerini tavsiye ediyorum.

 

Uganda nın resmi tarihini öğrenmek için tıklayınız.

Mgahinga Ulusal Gezi parkı gezimiz için tıklayınız.

Mgahing-Bwindi Ulusal Park Yolu gezimiz için tıklayınız.

Bwindi Ulusal Parkı Goril ziyareti için tıklayınız.

Pigme Köyü ve İlk Okulu, Yerel Doktor ve Yetimhane ziyareti için tıklayınız.

Queen Elizabeth Ulusal Parkı ve Kazinga ziyaretimiz için tıklayınız.

Kibala Forest Ulusal Parkı ve Chimpanzee Trekking gezimiz için tıklayınız.

Kampala Entebbe ve İdi Amin yazımız için tıklayınız.

Dian Fossey yazımız için tıklayınız.

 

 

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu