NEPALPASHUPATINATH TAPINAĞITARİHİ YER

PASHUPATINATH TAPINAĞI

PASHUPATINATH TAPINAĞI

Nepal’in en kutsal Hindu tapınaklarından biri olan Pashupatinath Tapınağı, Katmandu’nun doğu eteklerinde bulunan Bagmati Nehri’nin her iki kıyısında yer almaktadır.

Pashupatinath, tanrı Şiva’ya adanmış en önemli tapınaktır. Binlerce yaşlı Hindu, buraya yaşamlarının son birkaç haftasında bir sığınak bulmaya, ölümle tanışmaya, nehrin kıyılarında yakılmaya ve son yolculuklarını, kendilerini kutsal Ganj nehrine kavuşturan ve kendisi de kutsal bir nehir olan Bagmati’nin suları ile seyahat etmeye gelirler. Nepal ve Hindistan’ın her köşesinden gelen Hinduistler burada ölmeyi ve yakılmayı isterler.

Pashupatinath Tapınağı’nda ölenlerin, karmalarını kötüleştirebilecek herhangi bir engel olmaksızın iyi bir insan olarak yeniden doğduğuna inanılmaktadır. Ölmeyi bekleyen adayların ölümlerinin tam günü tapınağın astrologları tarafından tahmin ediliyor. Ölüm ruhunun hissedildiği , ondan başka hiç bir şeyin düşünülmediği, yaşanmadığı yerlerden hoşlanıyorsanız, Pashupatinath’da bu his fazlasıyla var.

Ölüm bizim alıştığımız gibi değil burada. İnsanlar inandıkları şekilde ölmek için emek harcıyor, para harcıyor. Yukarıda gördüğünüz yaşlı insanlar gibi pek çok insan her gün bu ritüelleri seyrediyor ve heyecanla sıranın kendilerine gelmesini bekliyor. Tapınak bölgesinde bir tarafta ölüler taşınıyor, başka bir tarafta başka ölüler Bagmati’nin sularında yıkanıyor, arındırılıyor, diğer tarafta ya alevler parlıyor,ya dumanlar tütüyor, yada yanıp bitenlerin külleri’nin süpürülmesinin neden olduğu toz bulutları görülüyor. Kısaca söylemek gerekirse ölüm atmosferi yoğun olan bir tapınak ; ölüm hemen hemen her ayinde, her köşede ,havada ve suda kendini hissettiriyor.

Rehberimiz, tapınak ve yakın çevresinde binlerce insanın burada yakılmak için beklediğini, Katmandu devletinin de onlara barınacak yer sağladığını söylüyor.

Pashupatinath tapınağı ve Ölü yakma töreni ile ilgili genel bilgiler şöyle;

Pashupatinath’ın ana tapınağı, ranza çatılı ve kuleleri altın olan bir yapıdır. Bagmati’nin batı kıyısında bulunur ve Hindu mimarisinin bir şaheseri olarak kabul edilir. Her biri gümüş kaplamalarla kaplı dört ana kapılı kübik bir tapınaktır. İki katlı çatı bakırdan yapılmıştır ve altınla kaplanmıştır. Ahşap heykellerle zengin bir şekilde dekore edilmiş bu tapınağın, inanan-ların dileklerinin gerçekleşmesini sağladığına inanılır. Tapınakta pek çok süsleme vardır. Ancak en şaşırtıcı süslemelerinden birisinin, Şiva’nın boğası olan Nandi’nin devasa altın heykeli olduğu söylenir. Nandi için tıklayınız

Şiva için tıklayınız

Ana tapınağa yalnızca Hinduizme inananlar girebilir, ancak diğer tüm binaların yabancılar tarafından ziyaret edilmesi serbesttir. Nehrin doğu yakasından, ana tapınak bütün güzelliğinde görülür. Biz ölü yakma alanının hazırlığını, ölü’nün yıkanarak, arındırılması ve yakılması ritüellerini buradan seyrettik. Bagmati’nin batı yakası aynı zamanda bir zamanlar kutsal bir tapınak olan ama şimdi yoksul ve ölümü bekleyen yaşlılar için de bir sığınak olan Panch Deval (Beş tapınak) kompleksine de ev sahipliği yapıyor.

Ayrıca, çoğu Şiva’ya tahsis edilmiş olan Bagmati’nin doğu kıyısında çok sayıda dini yapı bulunmaktadır. Bu binaların çoğunluğu taştan yapılmış tek katlı küçük yapılardır. Dışarıdan bu binaların ne olduğunu anlamak zor, öğrenince de algılamak zordur. Ancak anlamının okumak veya dinlemekle kafanızda bir yere oturması mümkündür. Bu yapılar tanrı Şiva – lingam (Şiva’nın penisi) sembolünü tutmak için yaratılmış sakral yapılardır. Lingams kompleksin her yerinde bulunabilir.

Lingam için tıklayınız

Bagmati’nin sağ yakasında, cenaze işleri için sayısız platform inşa edilmiş. Bu platformlardaki kremasyonlar ( yakılma işleminin yapıldığı yerler ) tüm halk tarafından kullanılır. Ancak köprünün sağ tarafında zenginler ve yüksek kast mensupları, sol tarafında ise yoksul halk ve düşük kast mensupları yakılabilir.

Dini ritüellerin çoğunluğu kültürel olarak sıra dışı ve bizim alışkanlıkla-rımızdan, ezberlerimizden çok uzakta. Benim beklentimin dışında olan en önemli şey, yakılmakta olan veya yanmış cesetlerin kokuları. Beklentilerimin aksine, ben tüm bu yakma işlemleri süresince rahatsız edici hiç bir koku almadım.Ölü yakma törenlerinin ayrıntıları için tıklayınız

Shiva, hayvanların ve tüm canlı varlıkların koruyucusu olarak kabul edildiği için, maymunlar ve geyikler, Bagmati’nin her iki yakasındaki tapınak kompleksinin etrafında dolaşıyorlarmış. Ben Pashupatinath da geyikleri görmedim, maymunlar ise uzakta ve az sayıdalardı. Ancak diğer tapınaklardan gözlemlediğim kadarıyla Maymunlar yiyecek çalabilmek için saldırganca davranabiliyor. Tapınakları gezerken bunu göz önünde bulundurmakta yarar var.

Pahsupathinath’da bir başka renk ve dikkat çekici insanlar Sadular. Sadular, meditasyon yaparak ölüm ve yeniden doğuş döngüsünden ruhlarını kurtarmaya çalışan çileci yogiler.

Vücutlarına yaptıkları boyamalar ve süslemelerle çok özel bir görünüme sahipler. Saduların çoğunluğu bu ilginç görünüşlerini fotoğraflamak isteyen gezginlerden aldıkları bahşişlerle yaşamlarını sürdürebiliyorlar.

Sadular son derece münzevi ve hatta sefil bir yaşama sahip olarak Pashupatinath topraklarındaki mağaralarda veya küçük hücrelerde yaşıyorlar. Sadular için tıklayınız

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu