ETİYOPYAGEZİÜLKE

ARBA MİNCH-ABAYA-CHAMO GÖLLERİ KANAL GEZİSİ

Etiyopyada Omo Vadisi dışındaki şehirler hep yükselere kurulmuş, o bölgelerde sıtma riski çok düşük , Anofel 2500 mt üzerinde etkili olmuyor ve etkili olduğu bölgelerde de büyük oranda geceleri harekete geçiyor diye anlatılıyor. O nedenle Omo Vadisindeyken geceleri uzun kollu gömlek, pantalon, çorap ve boyuna, kafaya bandana takmak ve cilde zarar vermeyen sinek ilacını ellere ve açıkta kalan yerlere sürerek korunmak gerekiyor.

Bu görsel boş bir alt niteliğe sahip; dosya adı hangi_bocek_isirigi_nasil_olur_sivrisinek_isirigi_nasil_gecer_1559724371_7451.jpg
ANOFEL SİVRİSİNEK

Kuzenim İbrahimle biz de bu tedbirleri alarak yemeğe çıktık. Otelin hemen yakınındaki temiz görünümlü bir restorana girip tavuk, patates ve yerel biralarımızı söyledik. Bira ve patates güzeldi, ancak tavuk çiğnenmesi ve yutulması mümkün olmayacak kadar sertti. Karnımızı biraz doyurup, yattık. Yol bizi oldukça yormuştu.

Sabah erkenden uyandık. Uyku, kahvaltı ve kahve gücümüzü yerine getirmişti. Yola çıktık, ilk durağımız Abaya ve Chamo göllerini birleştiren kanalın etrafında tekne ile gezip, Timsah, Su aygırı, Pelikan gibi yabani hayvanları görmek ve izlemek olduğu için gölün kenarıydı. Mavi gezi teknelerinden birisine bindik. Tekneci ” nereden çıktı bu adamlar, ne güzel uyukluyordum” enerjisiyle gölde yol alıyordu.

Bu görsel boş bir alt niteliğe sahip; dosya adı DSC08427-1024x683.jpg

İlk gördüğümüz yaban hayvanı beyaz başlı balıkçı kartalıydı. ardından bir sürü pelikan ve mısır kazının bir arada yemlendiği sığlıktı. Tekneciye oraya biraz daha yanaşmasını söylediysekte adamı ikna edemedik ve uzaklarından geçip gittik.

Bu görsel boş bir alt niteliğe sahip; dosya adı DSC08417-1024x683.jpg
BEYAZ KAFALI BALIKÇI KARTALI

Bu görsel boş bir alt niteliğe sahip; dosya adı DSC08680-1024x683.jpg
PELİKANLAR VE MISIR KAZLARI

Biraz ilerideki koya yöneldiğimizde güneşlenmekte olan timsahlar kıyıda ağızlarını açmış hiç kıpırdamadan bekliyorlardı. Bir süre onları izledikten sonra tekne ilerideki sazlıklara doğru Su aygırlarını bize göstermek için dümen kırdı.

Bu görsel boş bir alt niteliğe sahip; dosya adı DSC08435-1024x683.jpg
TİMSAHLAR


Karşı sahilde bizi Marabu kuşları karşıladı. Kooperatife bağlı balıkçılar ağlarını burada ayıklayıp, ağa takılan ve işlerine yaramayan balık ve sair canlıları gölün kenarına atmaları nedeniyle zaten leşçi olan Marabu kuşları bu bölgeden uzaklaşmıyorlardı. Yeterince yemlenenler civardaki yüksek ağaçların düz tepelerine tünüyor ve göldeki diğer balıkçıların dönmelerini bekliyorlardı. Göldeki balıkçıların ağ atıp, ağ topladıkları araçlar saz ya da sandık bozması kayıklardı. Bu kadar çok Timsah ve Su aygırının olduğu bir gölde nasıl böyle tehlikeli bir şekilde gezindiklerini hiç anlayamadım.

Bu görsel boş bir alt niteliğe sahip; dosya adı DSC08662-1024x683.jpg
BALIKÇI

Marabu kuşları Pabuçgaga leyleğinden sonra Afrikada yaşayan en büyük kuş olarak kabul ediliyor. Bazı ülkelerde uzun yıllar uğursuz olduğuna inanılmış olmasına rağmen daha sonra bilim insanları bu leş yiyicinin, diğer hayvanların avlayıp yedikleri avlarından arta kalanları uzun ve sert gagalarıyla temizlemeleri sayesinde bu leşlerden etrafa bir hastalık yayılmasına engel olduklarını saptamışlar. 

Bu görsel boş bir alt niteliğe sahip; dosya adı DSC08480-1024x683.jpg
MARABU KUŞLARI VE BALIKÇI



Bu görsel boş bir alt niteliğe sahip; dosya adı DSC08582-1024x683.jpg
MARABU KUŞU

Marabu kuşları ayakta durduğunda 120-130 cm. Kanat açıklığı 2,20-2,90 mt. Ağırlığı 4,5 ile 8 kiloya kadar varabilen bir kuş. İlk çağlarda yaşayan hayvanları andıran, üzerinde tek, tük tüyler olan kel bir kafa, uzun ve kalın bir gaga, gaganın hemen bitiminde ise tam olarak ne işe yaradığı bilinmemekle birlikte, besin depolamakta kullandıkları düşünülen bir keseye sahipler. 

Bu görsel boş bir alt niteliğe sahip; dosya adı DSC08626-1024x683.jpg
MARABU KUŞU


Bir süre balıkçıları ve Marabu kuşlarını izledikten sonra Hipopotamlara doğru yöneldik. Küçük bir sürü olarak gezinen Hipo’lar bu arada uzaklaşmış ve yüksek sazların arasında kaybolmuşlardı.

Gölde geçirebileceğimiz süre dolmuş, geriye dönme zamanımız gelmişti. Daha önce Ugandada Queen Elizabeth Ulusal Parkı-Kazinga kanalında buna benzer bir tekne gezisi yapmış, tadı damağımızda kalmıştı. Bu gezinti ile mukayese bile edilemez bir doğa ve hayvan zenginliği vardı. Etiyopyaya yapılacak ziyaretlerde bu kanal gezisi sadece zaman kaybı olarak aklımda kaldı.

Etiyopya gezileriniz için WISDOM turu tercih edebilirsiniz.https://wisdomethiopiatours.com/

Queen Elizabeth Ulusal Parkı-Kazinga Kanalı yazısı için tıklayınız.

ADDİS ABABA’DAN TURMİ’YE ETİYOPYA yazısı için tıklayınız

ARBA MİNCH-ABAYA-CHAMO GÖLLERİ KANAL GEZİSİ yazısı için tıklayınız

DORZE KABİLESİ yazısı için tıklayınız.

JİNKA-KEY AFER PAZARI yazısı için tıklayınız.

JİNKA yazısı için tıklayınız.

ARİ KABİLESİ KÖYÜ yazısı için tıklayınız.

DİMEKA PAZARI yazısı için tıklayınız.

TURMİ-OMO VADİSİNİN TAM ORTASI yazısı için tıklayınız.

KARA/KARO KABİLESİ yazısı için tıklayınız.

HAMAR/HAMER KABİLESİ KÖYÜNDE yazısı için tıklayınız.

DASSANECH KABİLESİ yazısı için tıklayınız.

ÖKÜZDEN ATLAMA-HAMAR EVLİLİK TÖRENİ yazısı için tıklayınız.

KONSO KABİLESİ-WAAQAA yazısı için tıklayınız.

ALAWA KÖYÜ yazısı için tıklayınız.

AWASHA ULUSAL PARKI yazısı için tıklayınız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu