GEZİKÜBAÜLKE

KÜBA

Yıllardır ,Küba’ya gitmekle ilgili planlar yapıp, çeşitli nedenlerle erteleyip durmuştuk. Hayalimiz Fidel Castro ülkesini yönetirken  Kübayı görebilmekti. Çünkü onun yönetmediği  bu güzel ülkenin şekil değiştirebileceğini düşünmüştük. Raul Castro başa geldiğinde de bu düşüncemiz sürüyordu. Kübaya gidip, ülkenin tarihini öğrenip, devrimin kahramanlarını tanıyınca bu düşüncemizin yersiz olduğunu anladık.

Küba devrimi’nin dört lideri ; Fidel Castro, Ernesto Che Guevara, Camilo Cienfuegos ve Raul Castro. Birlikte mücadele edip, birlikte kurmuşlar, o nedenle Raul Castro da abisinin çizgisini bozmadan ülkeyi yönetmeye devam etmiş.

Raul Castro ve Che Guevara

Fidel Castro, Che Guevara ve Camilo Cienfuegos 

Kübada eğitimli insan sayısı %99. Genç bir nüfusa sahip ve gençler daha çok tüketmek, hızla zengin olmak, iyi işler yapmak istiyorlar. Ancak yıllar boyu ağır ambargo altındaki bir ülkede kaynaklar tüm bunları sağlamaya yeterli olmuyor. Önümüzdeki yıllarda sistemin şekil değiştireceğini söylemek iddialı bir kehanet sayılmaz.

Çocukların okullarda bedava okuyor olması, sağlıktan her vatandaşın bedava yararlanıyor olması, yiyeceği aylık etini, tavuğunu bedava alıyor olması, kamu araçlarına ücretsiz binebiliyor olması , ne yazık ki “bir cep telefonuna sahip olmak, internete istediği yerde, istediği kadar girebilmek ”isteklerinin yanında sönük kalıyor. Orta yaşın üzerindekiler ve yaşlılar farkındalar, bunların ne kadar kıymetli kazanımlar olduğunun.

Küba, neredeyse tüm Afrika kıtasında ki ülkelerden, Asyanın  önemli bir bölümünden daha çok gelişmiş, daha çok alt yapı sorunları çözülmüş, tarımı kendine yeten, denizleri korunan bir ülke. Genç insanlar karşılaştırmayı  Amerika veya Avrupayla yapınca üzülüp, o ülkelerde olmayı veya ülkelerinde ki yaşamın  o ülkelerdeki  gibi olmasını arzu ediyorlar.

THY, Küba’ya 2017 yılı başından itibaren direk uçmaya başladıktan sonra bizim gitme istegimiz daha netleşti ve arkadaşımla biletlerimizi aldık.Bir süre sonra diğer bir arkadaşımız daha katıldı yolculuğumuza ve gidiş günü geldi çattı.

Gidiş yaklaşık 14 saat, dönüşte Caracas’a uğraması nedeniyle   16 saat sürüyor. Kübayı ziyaret edecek Türk vatandaşları vize almak zorundalar ,ancak Vize işlemleri çok kolay, İstanbul da “ Küba Dostluk Derneği vasıtasıyla veya Küba Dostluk Derneği ile bağlantılı “ Bizim Ada Turizm Seyahat Acentesinden ”alınabiliyor.

Ayrıca uçakta, Küba polis kontrolünü geçtikten sonra, yetkiliye teslim edilmek üzere bir bilgi formu dağıtılıyor ve doldurmanız isteniyor.O form da yanınızda 5.000 USD/EURO ve üzerinde para varsa yazmanız isteniyor.(Bizi, O form’a bakıp, kontrol etmediler, ancak bu hiç kimseyi etmeyecekleri anlamına da gelmiyor,şayet bu tutarlarda bir para götürülüyorsa, yazmakta yarar var.)

Gümrük ve Polis kontrolü işlemleri gayet hızlı ve güler yüzlü.Bagajları da çok beklemeden alabildik. Biraz hızlı davranarak 30 dakikada Hava alanının dışına çıkabilmiştik.Uçağın tamamının çıkması bir saati bulmuştu.

Küba da iki ayrı para birimi var.Bunlardan biri CUP ( Sadece Kübalılar kullanabiliyor) Diğeri ise CUC ( Turistlerin kullandığı para birimi)

Daha önceki gezginlerin notlarından bildiğimiz 2 ayrı para birimi uygulaması bilgileri nedeniyle hava alanında paramızı bozdurmak istedik. 100 Euro, yaklaşık 120 CUC karşılığı oluyor, yırtık veya hasarlı paraları bozmuyorlar.

Para ile ilgili bir başka uygulama da USD da, USD bozdurmak isterseniz %10 komisyon kesiyorlar. Ayrıca Amerikadan alınmış Kredi Kartlarını da almıyorlar.Türkiye’den alınmış Visa, Master Card ve benzeri kartlar kullanılabiliyor, ancak bu da çok yaygın değil.Ayrıca Kredi Kartı kullanımının güvenli olup, olmadığını da öğrenemedik.O nedenle yanınızda Euro götürmeniz çok daha doğru olacaktır.

Küba yolculuğumuzu planlarken, Küba da yaşayan bir yurttaşımızın varlığını araştırmıştık.İyi ki öyle yapmışız.Bu sayede; Yıllar önce Küba’ya taşınmış, orada kendine bir hayat kurmuş, birkaç iş denemelerinden sonra turizmde karar kılmış ve halen bu işi yapan “ Emre Görür” ile tanıştık ve yazıştık.

Yolculuğumuzun planlanmasında, kalınacak yerler, hava alanı transferleri,araç kiralama ve Türkçe konuşabilen bir rehber konusunda çok samimi ve profesyonelce destek aldık.Görmek istediğimiz yerleri kafamızda daha önce oluşturmuştuk.Emre Görür ve Esin hanım, detaylarda, görülmesi ve ziyaret edilmesi gerekli yerler konusunda çok yardımcı oldu.Ayrıca CASA kiralama konusunda çok güzel bir web sayfaları var, tavsiye ederim.Otellerden çok daha temiz ve güzel Casa’lar var.

www.yesiltimsahkuba.com

Havana da  hava alanından çıktıktan  kısa bir süre sonra rehberimiz ( Walter) bizi karşıladı, bir araçla kalacağımız CASA’ya doğru yola çıktık.

Küba , devrimden sonra kendisine karşı uygulanan ambargo ve ardından neredeyse tek pazarı olan SSCB’nin dağılmasının sonrasında içine girdiği ekonomik sıkıntıları aşmanın yolunun Turizm’den geçtiğini düşünerek turizm hamlesi başlatmış. Vizeleri kolaylaştırmış, turizm bölgeleri oluşturmuş, tesisler yapmış,  güvenlik sorununu çözmüş, turistlerin kandırılmamasını sağlamış. Çünkü Küba da Sanayi, üretim, fabrikalar  yok, petrol dahil, pek çok ürün dışarıdan alınıyor. Tarım  dışında( şeker kamışı, tütün ağırlıklı) )     çok gelişmiş tedavi ve ilaç sistemleri, bazı kanser türleri, sedef hastalığı gibi hastalıkların tedavilerindeki yüksek başarıdan dolayı sağlık ve turizm dışında neredeyse başka gelirleri yok.

İşte bu turizm hamlesi ile başlayan turist talebinin, mevcut turistik tesislerle karşılanamayacağını görünce Küba yönetimi kişilerin evlerini onarıp, kısmen veya tamamen turistlere kiraya vermelerinin önünü açmış. Turizm için kiralanan  bu tür evlere “ CASA” diyorlar.

Kaldığımız Casalar  “ Miramar “ bölgesindeydi. Bu bölge konsolosluklarında bulunduğu Havana’nın en güzel semtlerinden biri. Bu bölgede ki Casalar daha yeni ve konforlu yapılmış.Ancak Eski Havana ( Habana Vieja) bölgesine yürüme mesafesinde değil. Taksiyle 15-20 dakikada gidilebiliyor.

Klasik Araba Taksi

Küba da ulaşım, Tren, otobüs,dolmuş ve kamu araçları ile sağlanıyor, şehir merkezlerinde ise klasik  arabalar ile taksi, dolmuş, otobüs, bisiklet taksi, at arabası taksi ve Coco Taksiler ile ulaşım sağlanıyor.

At arabası taksi

 Bisiklet Taksi

Coco Taksi

Kübada en çok rastlayıp, imrenerek bakacağınız manzaralardan en çarpıcı olanları  Klasik arabalar olacaktır sanırım. Devrim sonrasında Amerikalılar ve Kübalı zenginler adadan kaçarken tüm arabalarını adada bırakmışlar. Kübalılar bu arabaları yıllarca kullandılar, ancak, ambargolar nedeniyle, ne yedek parça, ne de boya bulabildiler. O nedenle de eskiyenler, diğerlerine yedek parça oldu, onlar da bitince, başka arabaların motorları, parçaları takıldı, boya olmadığı için uzun yıllar duvar boyalarıyla boyandılar.Başlangıçta 250.000 adet civarında olduğu bilinen arabalardan bu gün 60.000 tanesi aktif olarak çalışmakta ve trafikte yer almaktadır.

 Havana da Otopark

Küba şehri bilgileri için tıklayınız.

Vinales Pinar Del Rio bölgesi bilgileri için tıklayınız.

Havana Şehri bilgileri için tıklayınız

Ernest M.Hemingway bilgileri için tıklayınız

Domuzlar Körfezi bilgileri için tıklayınız

Trinidad Şehri bilgileri için tıklayınız

Santa Clara Şehri bilgileri için tıklayınız

Cienfuegos Şehri için tıklayınız

Varedero Şehri için tıklayınız

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu