KAYIP MUM TEKNİĞİNEPAL/KATHMANDUSANAT

KAYIP MUM TEKNİĞİ


Dökümün Tarihçesi :
Kayıp mum tekniği ile üretim yeni değildir. Bu tekniğin kullanımı Tunç Çağı başlarına kadar uzanmaktadır. O zamanda bile çok karmaşık ve detaylı objelerin dökümü yapılmıştır. Önce figürün veya takının bal-mumundan bir modeli yapılır. Bu modelin uygun bir noktasına döküm kanalını teşkil edecek şekilde yine mumdan genişçe bir sap parçası yerleştirilir. Sonra modelin üzeri, döküm kanalı açıkta kalmak üzere kalınca bir kil tabakasıyla kaplanır ve kuruması beklenir, sonra da fırınlanır.


Böylece mumun eriyerek akması ve kilin pişerek ısıya dayanıklı hale gelmesi sağlanır. Bu şekilde elde edilen kil kalıp henüz sıcakken, döküm kanalının ağzından erimiş metal akıtılarak döküm tamamlanır.
Daha sonra kalıp kırılıp atılır. Döküm kanalı kesilerek alınır. İşlem elde edilen metal objenin tesviyesi ve cilası yapılarak tamamlanır.
Mısır piramitleri kadar geçmiş bir tarihi olan kayıp mum tekniği ile döküm Çin’de Shang Hanedanı zamanında 16. yüzyıl Avrupa’sında Meksika’da Aztekler tarafından uygulanmıştır. Bugün bu işlem, nihai ürüne çok yakın, yani neredeyse bitmiş parçalar elde etmek ihtiyacının artmasıyla daha
da yaygınlaşmaktadır.

Foto.25ayar.com

Bir Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu